Technika a podmienky jarného prerezávania ovocných stromov

Prerezávanie plodín v záhrade na jar tohto roka je hlavným podnikom.Ak chcete vykonať manipulácie, musíte si vybrať správny čas, vhodné nástroje a potom sa pustiť do práce.Aké sú znaky zavedenia kompetentných záhradníckych záhradníckych rastlín, ako odstrániť vetvy z rôznych druhov plodín?O tom sa dozvieme v tomto článku.

Zásady správneho prerezávania

Oprava správneho prerezávania stromov na jara kríky by sa mali riadiť niektorými pravidlami.Bude potrebné odstrániť výhonky, ktoré nebudú užitočné v budúcnosti.Na mnohých ovocných stromoch dozrieva hlavná plodina na znovu zarastených vetvách.Ak je koruna príliš hrubá, odstráňte neproduktívne a staré konáre.Pri jarnom prerezávaní sa odstránia aj zvyšky rastúce smerom nadol.

Metódy orezávania v diagrame

Keďže predstavujú najmenšie množstvo svetla, považujú sa za nekompromisné.Na jar je potrebné robiť a prerezávať vetvy, podarilo sa vyrastať.Hoci je miera ich produktivity nižšia ako horizontálna poloha, sú produktívne.Zber z týchto odborov je komplikovanejší.Pri prerezávaní stromov a kríkov by sa mali odstrániť mladé výhonky.prekážkou rastu a rozvoja ostatných.Na konci prerezávania je miesto rezu zahladené záhradným ihriskom.Na odstránenie malých a veľkých vetiev na jar sa odporúča použiť ostré nožnice.

Pre hrubšie vetvy je vhodný pilník alebo strihač a pre veľmi veľké - ručná alebo motorová píla.Tvorba ovocných stromov a kríkov sa uskutočňuje v období, keď teplota vzduchu stabilne prekračuje -4 °. Po jarnom prerezávaní chorých vetiev alebo výhonkov nezabudnite nástroj dezinfikovať alkoholom.Pružinová tvorba koruny stromov sa uskutočňuje pred začiatkom periódy toku miazgy.Po postupe prerezávania je potrebné kontrolovať rast vetiev v horizontálnej polohe.

Ako spracovať ovocné stromy

Orezávanie ovocných stromov na jar závisí od ich druhu.Z jabloní sa odstránia zbytočné vetvy, takže hlavný kmeň zostane nedotknutý, v súvislosti s ktorým ostatné vetvy dorastú do podlahy s tupým uhlom.V procese vývoja kultúry môže horná časť zmeniť smer pod váhou plodiny, dať odtieň alebo stlačiť bočné výhonky.Ak sa tak stane, hlavný kmeň by sa mal rozrezať.Takto sa dosiahne osvetlenie koruny a nové výhonky začnú vertikálne rásť z hlavného kmeňa.Slivkový tvar je podobný kríkom, pretože nemá hlavný kmeň.

Pri prerezávaní tieto stromy tvoria korunu v tvare pohára.Centrálny vodič sa odstráni, na jar sa vyrezávajú staré konáre a výhonky, ak sa nachádzajúnie od seba.Skráťte potrebu príliš dlhých vetiev a visiacich nad zemou.Tvorba čerešní sa líši od ostatných ovocných stromov.Jej puky sa nachádzajú na koncoch vetiev, takže ich nemožno skrátiť.Ak odrežete špičku, vetva vyschne.Vetvy čerešní sa úplne vyrezávajú na účely riedenia.Broskyne a marhule intenzívne rastú, mladým ovocným stromom sa odporúča opatrne prerezávať.Tieto vysoké kultúry odstránia špičku.Odstráňte potrebu a vetvy, ktoré sú nízke.

Video „Orezať jabloň na jar“

Berry kríky

Kríky, prerezávaniektoré sa vykonáva na jar, sa s nimi zaobchádza rovnako.Výnimkou sú hrozno.Staré vetvy sa odstránia podľa veku, pretože mladé výhonky prinesú väčší výnos.Pod hlavným kmeňom bol vyčistený infikovaný nebezpečnými chorobami a napadnutý vetvami škodcov.Pobočky, ktoré zostali po práci, sa riedili.Bobuľové kultúry sú spracované tak, aby vytvorili krík s vetvami, ktoré majú rôzny vek, čo nebude interferovať s normálnym vzájomným rastom.

Zoberme si napríklad model tvorby kríka populárnej záhradnej kultúry - čierneho ríbezle.Rok po prvom odrezaní mladej rastliny z koreňov môže rásť dvojica koreňových výhonkov.Nazývajú sa tiež nula, nové výhonky sa na nich objavujú každý rok.Pri stromčekoch 2 - 3 roky je potrebné ponechať najviac 4 nulové vetvy.Stimulovať výskyt veľkého počtu vetiev v bazálnych výhonkochstrih a vrcholy. V slabo rozvetvených kríkoch je dovolené odstrániť výhonky až do polovice celej dĺžky. Rovnaký postup sa vykonáva počas 4-5 rokov, aby sa odstránili nulové vetvy a skrátili sa. Čisté a choré a slabé konáre.

Do 5. roku života kríky bude mať každý rok 2–4 bazálne výhonky a proces tvorby koruny sa bude považovať za ukončený. Staré kríky sa musia riediť, aby sa odstránili neproduktívne vetvy.

Ľahko sa nájdu - majú hnedý odtieň, nerastú viac ako 10 cm ročne, na plodniciach vyzerajú suché a umierajú. Prerezávanie egrešov sa vykonáva rovnakým spôsobom ako ríbezle. Tu by ste mali vziať do úvahy vlastnosti rastu - tvorba nulových výhonkov je intenzívnejšia. Pri vykonávaní riadnej starostlivosti egrešov kríky budú mať častejšie ako ríbezle, odstráňte závesné konáre.

Sú odrezané pri koreni alebo silne odrezané k bočným výhonkom. Je tiež potrebné rezať maliny, berúc do úvahy niektoré vlastnosti kultúry. Po výsadbe sú výhonky úplne rezané na úroveň zeme. To vám umožní vytvoriť životaschopné výhonky, ktoré sú kľúčom k dobrej úrode v budúcej sezóne. Keď kríky prinášajú ovocie, vykoná sa odstránenie všetkých výhonkov v koreňoch výhonkov a výhonky sa stenčujú. Hustota počas riedenia je 12–15 výhonkov prvého roku na lineárny meter. Vzdialenosť je ponechaná na 25 cm. Životaschopné výhonky, ktoré sú dostatočne vysoké, sa nakrájajú na 3 až 5 pukov.

Tipy a triky

Pri vykonávaní sťahovacích práckonáre stromov a kríkov by sa mali držať vo všeobecne akceptovanom časovom rámci - nie je možné manipulovať so začiatkom obdobia toku miazgy. V tomto okamihu sa rany, ktoré dostanú kultúry v procese tvorby koruny s použitím ostrých nástrojov, budú hojne a dlho liečiť. Časy spracovania rôznych druhov záhradných plodín sú rôzne, čo vám umožňuje ľahko manipulovať s každým stromom na mieste.

Postupy by sa mali vykonávať pri teplote blízkej 0 °. Na konci práce nezabudnite ošetriť miesto kosenia záhradným ihriskom, zmesou žltého ílu s kravským hnojom alebo farbou. Berry kríky, v ktorých sa púčiky tvoria na jednoročných výhonkoch, sa v tomto ročnom období nemôžu rezať. Spracovanie sa odporúča vykonávať s ohľadom na vek stromu a jeho veľkosť.

Video „Orezávanie ovocných stromov“

Ako správne orezať stromy tak, aby poskytovali dobrú úrodu? Nevieš? Nenechajte si ujsť nasledujúci návod, ktorý je uvedený vo videu nižšie.