Ako používať mletú kávu ako hnojivo

Kávové zrná ako hnojivo sa pomerne často používajú v záhradníctve a kvetinárstve.Koláč, ktorý zostane po konzumácii kávy, je cenným vedľajším produktom a skutočným zdrojom rastlinných látok.Hnojivo z kávových zŕn zlepšuje kvalitu pôdy, zlepšuje jej vlastnosti a poskytuje dodatočnú výživu pre zeleň.Táto užitočná a hospodárna zložka sa môže použiť v mnohých oblastiach: kvetinárstvo v interiéroch, v záhrade, na pestovanie záhradných plodín a dokonca aj na farme.Kávový koláč sa samozrejme nepovažuje za plnohodnotné hnojivo, ale v kombinácii s inými krmivami je to vynikajúci organický doplnok pre každú pôdu.

Aké sú znaky mletej kávy

Kávový koláč sa považuje za univerzálne hnojivo, pretože sa môže používať na akejkoľvek pôde.Doteraz sa uvažovalo, že hnojivo je kvôli vysokej kyslosti produktu vhodné iba pre alkalické pôdy.Neskôr sa však ukázalo, že kyslosť prítomná v kávových zrnkách je počas prípravy nápoja úplne neutralizovaná.Preto je možné použiť zvyšky kávy ako hnojivo pre všetky pôdy bez ohľadu na ich vlastnosti a zloženie.

Mletá mletá káva obsahuje veľa prospešných mikroprvkov, ktoré zostávajú v hustej koncentrácii vo významných koncentráciách.Napríklad draslík a horčík v ňom postačujú na dobrú výživu rastlín.Vápnik, fosfor a dusík sú tiež obsiahnuté, ale v menších množstvách je preto potrebné tieto látky pridávať do pôdy dodatočne.

Záhradníci tvrdia, že pôda hnojená tučnými je pre červov atraktívnejšia.A prítomnosť červov, ako je známe, priaznivo ovplyvňuje stav pôdy: stáva sa drobivejšou a priepustnejšou.Ale chuť silných nepáči veľa škodcov a hmyzu. Recyklovaný odpad z kávovaru zavedený do pôdy spôsobuje, že mravce, slimáky a záhradné komáre dlhodobo opúšťajú rastliny.

Video „Aplikovanie pôdy pre izbové rastliny“

Informačné video, kde môžete počuť užitočné tipy na oplodnenie domácich kvetín.

Charakteristiky použitia

Zruční záhradníci, záhradníci a pestovatelia kvetov v praxi vyskúšali veľa zaujímavých spôsobov, ako používať kávové usadeniny ako hnojivo:

  1. Ľahšiekoláč rozhadzujte priamo na záhrade alebo okolo otvorov s vegetáciou.Hnojte týmto spôsobom počas celej sezóny.Po aplikácii hustej zeminy sa odporúča hojne zavlažovať pôdu - tým sa urýchli výživa pôdy.
  2. Mulčovanie.Túto metódu je lepšie používať v malých oblastiach, pretože si vyžaduje veľa materiálu (hrubá vrstva sa musí zbierať po dlhú dobu).Okrem toho je potrebné vziať do úvahyslnko rýchlo zhustne a môže tvoriť hustú kôru, takže vrstva mulča by mala byť plytká.
  3. V skutočnosti je použitie pôdy pri pestovaní rastlín, najmä paradajok.Kvapká okolo sadeníc alebo sa pridáva v malých množstvách na jamku.Je vhodné zmiešať trochu trávnatého kompostu so zahusťovadlom, takže nevyschne a nespeká.
  4. Použitie zahusťovania ako drenáže je účinné.
  5. Na zalievanie sa môžu použiť zvyšky kávy zriedené vodou.
  6. Je tiež možné použiť húsenicu v záhrade.Skúsení záhradníci ju rozptýlia okolo stromov a kríkov a potom ju postriekajú vodou.Táto metóda urýchľuje uvoľňovanie dusíka do pôdy.
  7. V kvetinárstve v miestnosti sa zvyšky použitej kávy pridávajú do kvetináčov.Po zmiešaní s pôdou sa získa veľmi užitočné kvetinové hnojivo.Pri neprítomnosti priamych lúčov slnka môže byť hrubá vrstva distribuovaná na povrchu pôdy - to prispieva k rovnomernejšiemu prenikaniu vlhkosti a bráni jej vysušeniu.

Ako vyrobiť kompost

Kompost je najúčinnejšie organické hnojivo pre rastliny,Je vhodný nielen pre záhradu alebo zeleninovú záhradu, ale aj pre kŕmenie izbových rastlín, preto sa na jej príprave, napriek náročnosti procesu, podieľa mnoho záhradkárov a pestovateľov kvetín.

Na dozrievanie kompostu musíte zvoliť vhodné miesto: ak je to možné mimo dosahu domu, chránené pred dažďom a vetrom.Kompostovanie je lepšie v malej jamke, ale bez jamky môžete pokračovať priamoZem.Potom by sa do jednej hromady mali vložiť tieto zložky:

  • použil kávový koláč - 40 - 50% z celku;
  • pomalá kosená tráva - 20%;
  • suché listy - 30–40%;
  • kostná múčka - 2 - 3 hrsti;
  • čerstvá mletá alebo posledná príprava kompostu - 1 lopata.

Zloženie kompostu sa môže meniť - jednou zo zložiek môže byť slama, lepenka, biohumus. Všetky zložky musia byť dobre premiešané, doplnené vodou (najlepšie dažďom).Pre lepšie kvasenie môžete pridať liter šťavy alebo zhnité ovocie.Môže sa ukázať pomerne veľká hromada - čím väčšia je, tým lepšie kompost dozrieva.Potom pomocou palice musíte urobiť otvory v surovine na vetranie.

V prvých dvoch dňoch sa surovina zahreje (teplota môže dosiahnuť 60 ° C), v priebehu nasledujúcich piatich dní ustúpi a o týždeň sa na halde objavia prvé červy.Od tejto chvíle sa kompost nemusí dotýkať asi mesiac.V prípade daždivého počasia je potrebné niečo pokryť.Po 1-2 mesiacoch sa môže kompost použiť.

Kávový kompost má veľmi radi ovocné stromy. Rozkladá sa na kmeňoch a pridáva sa do pôdy počas výsadby.Použitie kompostu v záhradách udržuje vlhkosť v pôde, zabraňuje rastu buriny, je dobrým krmivom pre rastliny.

Vypúšťanie zo zeme

Použitá káva sa ako drenáž používa častejšie v kvetinárstve.Hrúbka sa naleje do kvetináčov priamo pri výsadbe.Ak nie je po ruke žiadny clayit, môžete si ho vziaťniekoľko balíčkov čaju, položte ich na dno hrnca a potom nalejte vrstvu silnej.Ak chcete vyrovnať všetko, pridajte do hrnca pôdnu zmes.Postupom času sa vytvára čaj so zhnitým zhnitým a kvalitným organickým hnojivom.Hrúbku je možné položiť na vrstvu z expandovanej hliny.

Využívanie pôdy na odvodnenie veľkých plôch je trochu zložitejšie, pretože sa vyžaduje pomerne veľa zvyškov.Niektorí záhradníci pridávajú do pôdy sušenú mletú kávu počas jarnej kultivácie pôdy.Potom sa pôda uvoľní, ľahšie sa do nej dostane vzduch, vlhkosť a živiny.Okrem toho hrubý, zmiešaný so zemou, nie je slinovaný slnkom.

Ako inak použiť hustú kávu

Použitá káva sa v domácnosti používa rôznymi spôsobmi:

  • Niektorí záhradníci zmiešajú osladenú hustú hrušku so semenami pred výsevom - podľa hodnotenia sa semená klíčia rýchlejšie a plody majú sladšiu a bohatšiu chuť;
  • použitie vysušenej pôdy proti šmyku na chodníkoch a chodníkoch je dobrou alternatívou k stolovej soli, ktorá kazí obuv pre chodcov a zanecháva biele stopy;
  • V každodennom živote môžu byť použité zvyšky kávy užitočné na dochutenie - sušená látka plní vzduch do miestnosti príjemnou arómou kávy, absorbuje a neutralizuje pachy v chladničke;

Použitá káva je vďaka svojim farbiacim vlastnostiam vhodná na maskovanie škrabancov na tmavom nábytku, na farbenie vlasov.Mnoho panipridajte zvyšky kávy do farby na veľkonočné vajíčka - farba vajec sa stáva nasýtenejšou a farbivo sa nelepí na ruky. Kávové zrná sa tiež úspešne používajú v kozmetike. Kefa na tvár na základe silnej dáva pokožke krásne opálenie.

Video „Prírodné rastlinné potraviny“

Videohodnotenie najobľúbenejších a najúčinnejších prírodných rastlinných potravín.