Klasické hodgepodge "Jeseň v banke"
Táto hodgepodge na zimu je len vynikajúce jedlo.Tento recept je klasický zeleninový tanier v pohári, ktorý môžete ľahko variť doma.
Na prípravu zálievky na boršč na zimu s kapustou budete potrebovať:
- 1,5 kg kapusty;
- 1 kg korenia;
- 1,5 kg šampiňónov;
- cibuľa s hmotnosťou 1,5 kg;
- 1,5 kg mrkvy;
- 2 kg paradajok;
- 1,5 kg uhorky;
- 0,25 litra octu (9%);
- cukor;
- soľ;
- 180 g rastlinného oleja;
- korenie a korenie.
Čo robiť:
- Všetka zelenina, ktorá sa používa na zber, je vylúpaná a dôkladne umytá pod tečúcou vodou.
- Kapusta sa musí nasekať, ale tu je potrebné ju nepreháňať a nesekať ju príliš jemne.
- Korenie nakrájame na malé prúžky (do 0,5 cm).
- A tu sú paradajkyje potrebné rezať plátky.
- Uhorky, mrkva a cibuľa, krúžky starostlivo rezajú rovnako ako v šaláte.
- Huby tiež nakrájame na malé taniere.
- Teraz opekajte kapustu, mrkvu, huby a cibuľu v slnečnicovom oleji.Nezabudnite, že zelenina bude šťavnatejšia, ak ich smažíte všetky oddelene a nie spolu.
- Po opečení ich všetky vložte do malého kotla, aby ste ich vytiahli.
- Vyhoďte všetky ostatné prísady, s výnimkou octu.
- Teraz musíte toto všetko uhasiť v ohni na pol hodiny.
- Niekoľko minút predtým, ako vypnete oheň, nalejte ocot do kotla.
- Miska je pripravená, môžete ju rozvinúť na brehoch a podržať steh.
Video „Ako urobiť hodgepodge“
Z tohto videa sa dozviete recept na chutné hodgepodge.
Variácie polotovarov
Okrem klasického spôsobu prípravy hodgepodge existuje mnoho rôznych variácií.
S paradajkami
Paradajka pridá do vášho jedla šťavu a kyslosť.
Na tento prípravok budete potrebovať:
- 750 g kapusty;
- 2–3 cibule;
- 2 ks.sladká paprika;
- 4–5 paradajok;
- 3-4 čl.l.paradajková pasta;
- cukor;
- soľ;
- 2 lyžice.l.ocot (9%);
- korenie;
- 100 ml.slnečnicový olej.
Ako zberať takéto hodgepodge:
- V prvom rade by sa kapusta mala nakrájať na malé prúžky.Pre riad sú ideálne zimné odrody, ktoré sa ľahšie strihajú.
- Potrebné je aj korenie a cibuľaolúpame a nakrájame na prúžky.
- Teraz musíte nechať triasť kapustu.Na tento účel zoberte malú panvicu, vložte do nej strúhanú kapustu a pridajte 0,5 šálky vody.Zakryte vekom a zapálte.
- 5 minút po vložení kapusty, pridajte korenie a cibuľu.
- Teraz pridajte zostávajúce zložky našej misky: cukor, soľ, slnečnicový olej, ako aj nakrájané paradajky, ktoré boli predtým ošúpané, a paradajkovú pastu.Nemôžete pridať druhú, ale s tým bude chuť vášho jedla jemnejšia.
- Zmes sa mieša, zakryje a uhasí pol hodiny, čím sa zníži sila ohňa.
- Soľ odstráňte z tepla, pridajte ocot, premiešajte a uzavrite.
S mäsom
Solyanka sa môže vyrábať z mäsa.V tomto prípade dostanete plnohodnotné hlavné jedlo, ktoré si môžete vychutnať v zimnom období.
Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 1,5 kg kapusty;
- 700 g mrkvy;
- 300 g cibule;
- 100 g rastlinného oleja;
- 200 g paradajkovej pasty;
- 350 g mäsa;
- soľ a chuťové prísady.
Varenie tejto misky je veľmi jednoduché:
- Kapusta dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a nasekajte ju (len ju nekrájajte príliš malú).
- Mäso by sa malo umyť a nakrájať na malé prúžky.Nezabudnite z nich odstrániť všetky vodiče a filmy.
- Mrkvy ošúpeme a úhľadne nakrájame na krúžky.
- Cibuľa je však potrebné nakrájať trochumenšie krúžky.
- Teraz najdôležitejšia vec: 15 minút dôkladne vyprážať mäso na panvici.
- Pridajte k nemu všetky ostatné zložky jedla a varte ďalšiu pol hodinu.
- Po uvarení misky ju vložte do plechoviek a nechajte vychladnúť.
S baklažánmi
Ak si želáte, môžete diverzifikovať menu a variť polievku s baklažánmi.
Budete potrebovať:
- 1 kg baklažánu;
- 1 sladká paprika;
- 200 g mrkvy;
- 300 g kapusta;
- 3-4 strúčiky cesnaku;
- 50 g slnečnicového oleja;
- soľ;
- cukor;
- 30 g octu (9%).
Ako uvariť toto jedlo:
- Najprv musíte umyť všetku zeleninu, ktorú potrebujete, a tiež musíte odstrániť semená z korenia.
- Na odstránenie horkej chuti z baklažánu nakrájajte na malé kocky a posypte soľou.V tejto podobe by mali stáť asi pol hodiny.Po ukončení procedúry sa opäť umyjú a sú pripravené na použitie.
- Korenie a kapusta sa nakrájajú na slamky, ale mrkva sa najlepšie nakrája na krúžky.
- Teraz odložte kotol na hasenie a nalievanie oleja.Tam musíte dať všetku svoju zeleninu a pridať do nich soľ a cukor.Nezabudnite to všetko zamiešať.
- Najprv musíte zložiť zmes na 40 minút.
- Potom pridajte zostávajúce komponenty do kotla a zhasnite ďalšie 3 minúty.Soľ je pripravená!
S uhorkami
Ak máte radi uhorky, môžete ich pridať aj do svojich uhoriek.mišmaš.
Na prípravu tohto jedla budete potrebovať:
- 1 kg uhoriek;
- 1,5 kg paradajok;
- 0,5 kg sladkej papriky;
- 1,5 kg kapusty;
- 1 kg cibule;
- 1 kg mrkvy;
- 100 ml rastlinného oleja;
- 100 ml octu (6%);
- cukor;
- soľ;
- chuťové prísady (podľa chuti).
Ako variť:
- Najskôr dôkladne opláchnite všetku svoju zeleninu.
- V závislosti od osobných preferencií nakrájajte každú uhorku na kocky alebo slamky.
- Kapusta tiež nakrájaná na prúžky.
- S paradajkami odstráňte kožu a nakrájajte na malé kocky.
- Paprika nakrájaná na prúžky, ktorá sa zo semien predčistí.
- Mrkva sa môže nastrúhať na hrubom strúhadle.
- Do pripravenej panvice alebo kotla nalejte rastlinný olej. Rezaná zelenina sa vloží do nádoby a premieša sa.
- Nezabudnite tiež osoliť, osladiť a pridať korenie.
- Rozmiešajte zmes do varu a na záver pridajte ocot.
- Hotovo! Teraz nalejte hodgepodge do pohárov a zrolovať.
s ryžou
Ukázalo sa, že toto jedlo je veľmi uspokojivé a ľahšie sa varí.
Budete potrebovať:
- 1 hlávková kapusta;
- 400 gramov mäsa;
- 50 gramov ryže;
- 2 lyžice. l. paradajková pasta;
- rastlinný olej;
- soľ.
Čo robiť:
- Mäso umyté a nakrájané na malé kúsky (možno nakrájať na kocky).
- Na dolnú časť kotla nalejte olej, zohrejte a pridajte mäso.
- Ďalej musíte nasekať kapustu.
- Počkajte, kým sa mäso nezmení a nebude chrumkavé, a pridajte kapustu. Stew potrebujú niekoľko minút.
- Teraz môžete pridávať ryžu a cestoviny a dusíme, kým nebude kapusta mäkká a ryža uvarená. Solyanka je pripravená!
Huby vo viacžiari
Hubová pochúťka sa dá pripraviť rýchlo a ľahko. Môžete použiť šampiňóny alebo akékoľvek iné huby a dokonca môžete urobiť hodgepodge s nakladanými hubami (ale o tom inokedy).
Aké zložky budú potrebné:
- 60 g cibule;
- 200 gramov kapusty;
- 100 g húb
- 1 nakladaná uhorka;
- 20 ml rastlinného oleja;
- soľ;
- cukor;
- 100 ml vody;
- 0,5 lyžice. l. paradajková pasta.
Ako variť:
- Cibuľu vylúpte, opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte.
- Vložte ho do viacvrstvovej misky, pridajte olej a opražte.
- Nakrájajte huby a uhorky a pridajte ich do pomalého hrnca.
- Kapusta sa rozseká a zvyšok sa vloží do misy.
- V troche vody zmiešajte soľ, cukor a paradajkovú pastu. Nalejte do pomalého hrnca.
- Duste jednu hodinu.
Tipy a triky
A tu je niekoľko užitočných rád pre ženy v domácnosti:
- je lepšie krájať zeleninu jemne, ale nie príliš;
- je ľahké olúpať paradajky, ak sú obarené vriacou vodou a potom umiestnené pod studenú vodu;
- Je možné pridať ochucovadlá na zvýšenie arómy;
- z korenia, semená vždy odstráňte.
A nechajte svoje hodgepodge najchutnejšie!