Čo robiť
Mnoho záhradníkov uprednostňuje prípravu kompostu samo o sebe, pretože to nie je len ekonomické z hľadiska času a peňazí, ale tiež sa tým znižuje množstvo problémov, ktoré sa vždy vyskytujú na mieste. Aby sme pochopili, čo a ako správne vyrobiť hnojivo, je dôležité pochopiť, ako postup jeho formovania. Kompostovanie je v skutočnosti prirodzený proces rozkladu organického odpadu. Proces fermentácie vytvára úrodnú sypkú kompozíciu, ktorá je vhodná pre akúkoľvek pôdu. Najbežnejšou možnosťou kompostu vlastnými rukami je zhromaždiť zvyšky z kuchyne a organické zvyšky v jednej hromade. Potom sa začnú práce s baktériami, ktoré sa budú zaoberať spracovaním včelieho boršča a spadnutých listov v humuse. Kompost sa spravidla môže pripraviť rôznymi spôsobmi, celý proces sa však redukuje na aeróbnu alebo anaeróbnu metódu.
Z čohozáhradné zlato si môžete urobiť sami:
- pokosenú trávu;
- lístie, ktoré padá na jeseň;
- trus dobytka a vtákov;
- zvyšky rašeliny;
- pivovarníctvo a káva;
- škrupiny vajec, pokiaľ neboli tepelne ošetrené;
- šupy a zvyšky surovej zeleniny a ovocia;
- tenké konáre;
- slama, piliny a škrupiny zo semien;
- drvený papier alebo lepenka.
Neodporúča sa používať na kompost:
- zeleninová šupka po varení alebo vyprážaní;
- choré listy a konáre;
- buriny;
- citrusová kôra;
Odpad z kompostu sa teda delí na dva druhy: dusíkatý (trus z hnoja a vtákov, tráva, surová zelenina a ovocie) a uhlíkatý (spadané listy, piliny, jemne nasekaný papier alebo lepenka).Pri príprave hromady kompostu vlastnými rukami je dôležité dodržiavať pomer 5: 1, t. J. Väčšina pozostáva z hnedých zložiek, ktoré sú základom výživy prospešných baktérií.Súčasťou hromady je zelený odpad.Na urýchlenie procesu sa ako hnedá zložka používa drvený papier, kukurica a slnečnicové výhonky, piliny, suché lístie a tráva.
Zelené zložky sú nevyhnutné pre prospešné mikróby a rýchlo sa rozkladajú.Nedostatok zelenej časti môže viesť k predĺženiu doby potrebnej na prípravu kompostu.Ak to preháňate so zelenou časťou, potom bude veľa nepríjemné „cítiť“ čpavok(zhnité vajcia).Nezahrňte do chalúpky zvyšky kompostu z mäsových a rybích výrobkov, pretože ich rozklad trvá dlhšie a bude v okolí nepríjemný zápach.
Ako to urobiť
Rovnováha komponentov je zlatým pravidlom vo fáze, keď ste pripravení urobiť záhradu „zlatým“ v krajine vlastnými rukami. Správne zložený vlasový zápach úrodnej pôdy, ale ak budete počuť nepríjemný zápach, musíte pridať hnedé zvyšky. Aby sa proces spracovania zvyškov začal, teplota v strede haldy musí dosiahnuť 60 - 70 stupňov.Malo by sa cítiť teplo, ale ak je na dotyk chladné, je potrebné pridať zeleň.
Druhým dôležitým pravidlom kompostovej hromady je konštantná vlhkosť.Malo by to byť ako vlhký koberec, ale nie mokrý.Ak si všimnete, že sa vytvára kôra, musíte pridať trochu vody.Aeróbny proces tvorby kompostu vyžaduje konštantný prísun kyslíka, a preto sa halda musí často striedať.Čím častejšie vyberáte kompost, tým rýchlejšie dozrieva hotové hnojivo.Pripravte kompost v krajine správne, môže byť rýchly a pomalý.Začínajúci záhradníci zvyčajne používajú prvú možnosť.
Vyžaduje si to špeciálnu škatuľu vyrobenú z dreva alebo plastu, na ktorú sa položia všetky komponenty.Ak nie je k dispozícii žiadny box, môžete použiť jamu s drevenými lagúnami.Hlavná vec je, že kyslík môže voľne prúdiť zhora a zo strany obsahu.zaťažiťkomponenty sú vrstvené alebo náhodné - je to vaše podnikanie.Zvážte možnosť položenia kompostovacej jamy do vrstiev:
- na vytvorenie drenážnej vrstvy je potrebné položiť slamku, seno alebo lapnik na dno;
- malé vetvy stromov a odpad z ovocia, ktoré nie sú tepelne ošetrené;
- vrstvu drveného papiera alebo lepenky;
- lístie;
- pokosená tráva a zvyšky letničiek.
Keď sa pri pokládke dodržiava pravidlo - jedna vrstva je suchá, druhá je mokrá a mäkký odpad sa strieda s hustou.Na urýchlenie procesu môžete použiť doplnky dusíka, hnoj, púpavy a žihľavy.Môžete dokonca variť s hnitým hnojom alebo obyčajnou pôdou.Na vytvorenie efektu pary je jama alebo box okamžite pokrytý fóliou alebo handrami.Obrátenie obsahu trezorového kompostu trvá jeden až dvakrát za tridsať dní.Pomalá metóda prípravy kompostu vyžaduje takmer podobné činnosti pri kladení, čakanie na konečný výsledok bude trvať niekoľko rokov, pretože kvalita hotového materiálu bude oveľa lepšia.
Video „Ako vyrobiť kompost v krajine“
V tomto videu môžete počuť a vidieť, ako kompostovať v krajine.
Kam umiestniť
Na prípravu v dacha sa bude vyžadovať príprava miesta, kde budú položené všetky komponenty.Spravidla sa na tento účel používa box alebo diera na záhrade.Na výrobu škatúľ nie sú zahnité dosky a laty.Je dôležité, aby na povrchu dreva neboli žiadne zvyšky hniloby, farby alebo oleja.Najlepšia voľba- nejde o odrezanú borovicu vo forme dosky alebo tyče. Je to tento materiál, ktorý umožňuje vytvoriť solídny a zároveň „rozpočtový“ box.
Pri výbere zásuvky sa nezáleží na tom, či je povrch rovný alebo vyvýšený. Je vhodné pripraviť miesto na hromadu kompostu trochu nad úrovňou zeme. Takéto opatrenie je potrebné, aby sa pôda nevypláchla. Ďalej musí byť veľká krabica vyrobená z dreva alebo lepenky, pričom musia byť medzi lamelami ponechané otvory pre prístup k kyslíku. Podpery a tri hotové steny krabice inštalujeme na trvalé miesto. Štvrtá stena je odnímateľná, takže je vhodné miešať a odstraňovať hnojivo. Na spodok jamy môžete položiť hárok starého linolea.
Praktické použitie
Používanie dozretého kompostu, ak boli všetky procesy vykonané správne, je možné už za 2 - 3 mesiace. Látka by mala byť drobivá, mierne vlhká a tmavohnedá. Ak zmes voní ako zem, potom je kompost pripravený. Počas roka je možné pripraviť a aplikovať hnojivo pre takmer všetky plodiny. Používa sa na výsadbu stromov, kríkov a trvaliek. Trochu kompostu nedáte pri výsadbe zeleniny do diery. Tenká vrstva na povrchu trávnika bude vynikajúcim stimulátorom rastu šťavnatej a hustej trávy a príprava vlastného kompostu je hračka.
Video „Ako urobiť dobrý kompost“
V tomto videu si môžete vypočuť tipy, ako vytvoriť dobrý kompost.