Najchutnejšie recepty na solenie zeleniny na zimu doma

Ako príjemné je v zľadovatenom zimnom dni získať pohár osobne pripraveného občerstvenia a ochutnať chutné pochúťky.Každá žena v domácnosti používa svoj osvedčený recept na solenie zeleniny, ale nikdy nie je neskoro vyskúšať nové spôsoby prípravy domácich zimných príprav.

Všeobecné pravidlá

Aby sa výsledok vášho úsilia potešil svojím vkusom, hostiteľka by sa mala pri varení riadiť jednoduchými pravidlami:

  1. Vyberte iba zrelú zeleninu, žiadne poškodenie a veľmi dobréhniloba agov.Nezabúdajte, že pokrčené, prezreté alebo červom vyrezané plody nie sú vhodné na morenie, pretože nedokonalosť suroviny nevyhnutne ovplyvní chuťové vlastnosti.
  2. Jasne dodržiavajte recept - nezmenšujte uvedený počet prísad, inak nie je zelenina solená, ale rozmaznaná.
  3. Používajte správne pomôcky a vybavenie: plastové nádoby, dubové sudy.

Hlavný rozdiel medzi morením a menej častým morením je to, že soľ je hlavným a jediným konzervačným prostriedkom.Ocot v receptoch z nakladaného ovocia nikdysa používa.

Video „Moriace uhorky v sude alebo vani“

Z tohto videa sa dozviete, ako moriť uhorky v sude na zimu.

Solené uhorky

Existuje veľa receptov na zber uhoriek.Môžu z nich marinovať, variť šaláty a kaviár, zvinúť ocot a korenie. Ale naši krajania boli a stále boli najobľúbenejším spôsobom prípravy domácich uhoriek.Pozrime sa na najobľúbenejšie recepty.

V bankách


Nenechajte sa odradiť, ak nemáteručné dubové vane, ako je tá, ktorá bola použitá vašou babičkou na morenie uhoriek.Verte mi, že uhorky varené podľa tohto receptu v sklenených nádobách nie sú nižšie ako uhorky slávnej babičky.Je pravda, že proces premeny bude trvať dlhšie, ale výsledok stojí za námahu.

Ak chcete vyrobiť trojlitrovú nádobu, vezmite tieto výrobky:

  • uhorky - koľko pôjde do nádoby;
  • 1 bar koreňa chrenu;
  • 4–5 strúčiky cesnaku;
  • 5 listov ríbezlí;
  • 2 dáždniky kôpru;
  • 10 g horčičných semien;
  • 100 g kamennej soli;
  • 2 bobkové listy;
  • 4 dáždniky;
  • 5 korení.

Zeleninu nalejte čistou studenou vodou po dobu 4–6 hodín - hotové uhorky budú chrumkavé.Po vypustení vody orežte špičky uhoriek.Čistíme chren, strúčiky cesnaku, varíme korenie a korenie.Pevne stanovenéuhorky na brehoch, pridajte korenie a soľ, nalejte čistenú vodu na krk.V tejto forme nechajte zeleninu niekoľko dní - mierne kvasí, na povrchu soľanky sa objaví pena a mierne zakalí.

Opatrne nalejte soľanku do veľkej panvice a pošlite ju do kachlí, nechajte ju niekoľko minút prevariť.Zalejeme uhorky horúcou uhorkou a zavrieme ich pevnými nylonovými uzávermi.Teraz si môžete vybrať banky v chladnom skrini a mať trpezlivosť na niekoľko týždňov - to je, koľko času trvá, kým sa uhorky konečne „dozrievajú“.

V sude

Husté, chrumkavé uhorky solené v drevenom sude podľa starého receptu - nezmenenéobľúbený z akéhokoľvek sviatku, napriek jeho zdanlivej jednoduchosti.Aby to fungovalo, prípravné práce by sa mali začať vopred.Vaňa na nadchádzajúce solenie by mala byť pripravená o niekoľko týždňov.Je naplnená vodou a ponechaná 2-3 týždne, takže strom opuchol a vyplnil všetky trhliny.

Teraz vylejte vodu a dôkladne umyte sud vo vnútri roztokom sódy a opláchnite čistou vodou.Krátko pred položením zeleniny sa do sudu naleje vriaca voda.Vyberáme uhorky približne rovnakej veľkosti, umyjeme ich, oparujeme vriacou vodou a okamžite ich namočíme do ľadovej vody - takto si zelenina zachová svoju prirodzenú farbu.

Do štandardného valca určeného pre 45 - 50 kg uhoriek by ste mali dať 2 kg dáždnikov, listov a koreňa chrenu - asi 200 g, toľko lúpaných strúčikov cesnaku, 50Pán horké papriky, petržlenová vňať alebo zeler, čerstvé listy čiernych ríbezlí a čerešní. Celkovo by ich hmotnosť mala byť asi 500 g. Ďalej sa tieto ingrediencie premyjú, sušia a zeleninu s nimi posúvame a barel postupne plnímame.

Sudy plnené zeleninou a korením sa vylievajú studenou soľankou pripravenou v množstve 1 kg soli na 10 litrov vody. Držíme barel niekoľko dní v teplej miestnosti, aby sme začali proces prirodzeného kvasenia a potom sme ho presunuli do chladničky. Aby sa zabránilo vzrastaniu alebo zakrytiu zeleniny plesňou, prikryte ju textilnou vložkou a zatlačte. Asi po 30 - 35 dňoch sa sud môže otvoriť a ochutnať uhorky.

Paradajky

Ďalšia obľúbená zelenina pre domáce výrobky. Spolu s receptom na konzervovanie zelených paradajok v arménčine hostesky vždy pripravujú solené paradajky podľa základných receptov.

V sklenených nádobách

Na nakladanie chutných paradajok potrebujete minimum produktov (na základe 3-litrovej nádoby):

  • 1.5 Čl. l. soľ;
  • 6 lyžičiek. l. cukor;
  • 1 lyžička. kyselina citrónová;
  • paradajky a voda - koľko pôjde do pohára.

Korenie položte na dno nádoby, na požiadanie položte greeny a paradajky. Doplňte vriacou vodou, prikryte vekom a nechajte vychladnúť. Keď je uhorka mierne teplá, naleje sa do hrnca, prevarí sa a do nej sa nalejú paradajky. Teraz môže byť nádoba zvinutá a odoslaná do skladu.

v dreveVaňa

Paradajky s polevou v drevených vaničkách, rovnako ako iná zelenina na zimu, si vyžadujú predbežnú prípravu nádoby.Varenie je rovnaké ako u uhoriek.

Budeme potrebovať:

  • 10 kg paradajok;
  • 200 g kopru, petržlenu a listov ríbezlí;
  • 1 struková korenička;
  • 7,5 litra hotového soľného roztoku (80 g soli na 1 liter vody);
  • korenie - nepovinné.

Zeleninu a zeleninu dôkladne umyte a vytriedte, vložte do vrstiev do drevenej nádoby.Paradajky naplňte soľankou a nechajte ich deň pri izbovej teplote.Potom posuňte hlaveň v chladnom skrini na trvalé uloženie.

Kapusta

Belokochannaya

Najobľúbenejšiezber kapusty na zimu je tradičným morením.

Z týchto prísad:

  • 3 kg bielej zimnej kapusty;
  • 3 stredne veľká mrkva;
  • 1 liter čistej vody;
  • 2 lyžice.l.soľ;
  • 1 polievková lyžica.l.cukor.

Jemne nakrájanú kapustu nakrájajte mrkvu na hrubé strúhadlo.Zeleninu premiešajte a pevne vložte do vhodnej nádoby.Pripravte uhorku, uvarte, nechajte vychladnúť a nalejte kapustu.Nechajte slepý pokus 2 dni a miešajte denne.Akonáhle sa na povrchu objavia vzduchové bubliny alebo pena, predjedlo je pripravené.

červená

Nezvyčajná farba cvikly je daná svetlou repou.

Na varenie budete potrebovať:

  • 3 kg kapusty;
  • 1,5 kg cvikly;
  • 3 struky ostrékorenie;
  • 2 hláv cesnaku;
  • 3 lyžice.l.soľ;
  • 2 litre vody;
  • zeler zeleň - 2 zväzky.

Solanku pripravujeme z vody a soli vopred - pred naliatím by mala úplne vychladnúť.Kapusta je nakrájaná na plátky, neoddeľuje stopku, repa - plátky.Cesnak olúpaný, rozrezaný na každý klinček na polovicu, korenie - krúžky.Zelenina rozloží vrstvy: najprv repa, potom kapusta, cesnak, korenie a zeler.Na vrchu by mala byť repa.Zelenina vyliata soľankou sa nechá stáť 3 dni pri teplote miestnosti.Tentoraz to bude stačiť.Teraz môžete odobrať vzorku a poslať do chladničky pohár kapusty.

Cuketa

Na výrobu cukety budete potrebovať:

  • 1kg mladých cukiet;
  • petržlen, kôpr;
  • 1 hlava cesnaku;
  • 4–5 kusov olúpaného koreňa chrenu;
  • 1 horký korenie;
  • 80 g kamennej soli;
  • 1 liter vody.

Pripraví sa soľanka: soľ sa rozpustí vo vriacej vode, ochladí sa a filtruje sa cez niekoľko vrstiev gázy.Moja tekvica a nakrájaná na kruhy.Umývame greeny a korenie.Na dno nádoby na solenie položíme polovicu korenín a zelenín, rozložíme cukety nakrájané na plátky, vrchnú časť pikantných bylín zakryjeme greeny.Zeleninu naplňte soľankou a zatlačte ju nadol tak, aby tekutina úplne zakryla obsah nádoby.Ponechajte obrobok na tmavom mieste pri izbovej teplote (18–20 ° C) po dobu jedného týždňa.Potom môžete cukinu vyčistiť v skrini alebo v pivnici na trvalé uloženie.

Domáce výrobky budú vždy chutnejšie ako výrobky zakúpené v supermarketoch.

Urobte si čas na ich prípravu v lete, aby ste v zime radovali vašej rodine chutnými a zdravými jedlami.