Recepty ľahké prípravky plnené baklažánom na zimu

Varenie baklažánov je skutočné kulinárske umenie. Zvláštnym predmetom pýchy je zimná ochrana. Z nášho článku sa dozviete, ako chutné a ľahké variť plnené baklažány na zimu.

Nakladané

Modré marinované plnené baklažány potešia nielen oko svojím atraktívnym vzhľadom, ale aj príjemnú chuťovú chuť.

Pikantné s greeny a cesnakom

Občerstvenie podľa tohto receptu má nielen zaujímavú pikantnú chuť, ale aj neobvyklý vzhľad.

Zložky:

  • baklažány - 1,5 kg;
  • cesnak - 1 hlava;
  • paprika;
  • greeny: petržlen, koriandr, stonky zeleru;
  • soľ.

Pre marinádu: voda - 1 l, soľ - 1,5 st. l, granulovaný cukor - 1 polievková lyžica. L., ocot (9%) - 350 ml, bobkový list, klinčeky a nové korenie - podľa chuti.

Kroky prípravy:

  1. Umyte baklažány, odrežte stonku a urobte rez vo forme vrecka bez toho, aby ste dosiahli konce 1 cm.
  2. Namočte zeleninu do vriacej vody a varte asi 8 minút. V tejto fáze nie je hlavnou vecou trávenie!
  3. Napnite modré z nich, zložte ich do nádoby, stlačteprelejte pohárom vody a chvíľu nechajte. Najlepšia voľba - v noci.
  4. Papriku nakrájajte na polovice, zbavte sa zŕn a jemne nasekajte.
  5. Petržlen a koriandr umyté, sušené a nahrubo nasekané.
  6. Cesnak jemne nasekajte a zmiešajte s greeny. Všetka soľ a dôkladne premiešajte.
  7. Zeler nalejte do vody a povarte. Stopky siahajú a opúšťajú vývar ako základ pre marinádu.
  8. baklažány naplňte zmesou získanou z zelených rastlín a obviazajte ich stonkou zeleru.
  9. Pripravte marinádu: korenie nalejte do horúcej vody a privarte. Pridajte ocot, povarte a povarte 2 minúty.
  10. Plnené baklažány pevne vložte do pohárov, nalejte marinádu a sterilizujte od 15 do 35 minút v závislosti od veľkosti nádoby.
  11. Zalomte uzávery a nechajte vychladnúť.

S fazuľou

baklažány, fazuľa a zelenina sú nielen vynikajúcim šalátom, ale aj vynikajúcim duseným mäsom, ktoré sa dá použiť ako prílohu a ako dresing pre polievky a boršč.

Zložky:

  • baklažány - 1 kg;
  • paradajky - 1,5 kg;
  • bulharský korenie - 750 g;
  • cibuľa - 0,5 kg;
  • mrkva - 250 g;
  • fazuľa (biela, červená) - 1 šálka;
  • petržlen, bazalka, koriander - podľa potreby;
  • ocot (9%) - 15 ml,
  • cukor - 0,5 šálky;
  • 74) soľ - 30 g; 75) čerstvo zomleté ​​korenie.

Ako variť:

  1. Fazuľa umyte a povarte ju, kým nebude mäkká, ale zachová sa jej tvar.
  2. Pepř umyte, ošúpajte semená a nakrájajte na prúžky.
  3. Baklažán umyť, prerezané a nakrájané na polkruhy, môžete ubytovať.
  4. baklažány sa umiestnia na 30 minút do slanej vody. Po vypustení kvapaliny, opláchnutí a vysušení.
  5. Cibuľu olúpeme a nasekáme, umyte mrkvu, olúpame a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  6. Baklažány, cibuľu a mrkvu smažte zvlášť, až kým sa neuvaria. Je dôležité panvicu dobre zohriať a opražiť v slnečnicovom oleji.
  7. Miešajte do fazule s praženými prísadami.
  8. Pripravte marinádu z paradajok: nakrájajte paradajky v mixéri alebo v mlynčeku na mäso, uvarte, pridajte soľ, cukor a ocot podľa chuti.
  9. Do výslednej marinády dajte korenie a zmes fazule so zeleninou, nechajte variť a varte 25-30 minút.
  10. 15 minút pred pripravenosťou podľa potreby pridajte zeleň.
  11. Vložte zeleninu do pohárov a nalejte paradajkovú marinádu a roztočte. Po úplnom ochladení môžete vložiť banky do špajze.

S paradajkami a paprikou

Táto zeleninová zmes sa môže podávať zemiaky alebo mäso nezávisle vo forme šalátu alebo ako príloha.

Z týchto zložiek:

  • modrá - 1,1 kg;
  • paprika - 350 g;
  • paradajky - 700 g;
  • paprika podľa chuti;
  • cesnak - 1 veľká hlava;
  • cibuľa - 2 stredné hlavy;
  • cukor - 1/2 šálky;
  • ocot - 1/4 šálky;
  • rastlinný olej - 85 ml;
  • soľ - 30 g;
  • paprika, mletá paprika, suchá adjika - podľa chuti.

Postup varenia:

  1. Umývanie,vysušte, nakrájajte baklažány na krúžky, pridajte soľ, premiešajte a nechajte 2 hodiny.
  2. Horkú tekutinu vypustite, opláchnite vodou a osušte papierovou utierkou.
  3. Pripravte zeleninu: umyte paradajky a papriku, zbavte papriky semien, šupky cibule a cesnaku. Ak je šupka paradajok tvrdá, je potrebné ju zbaviť (zeleninu nalejte vriacou vodou a ľahko ju odstráňte).
  4. Urobte šťouchané zemiaky z rajčiakov, pol cibule a sladkej papriky (môžete pridať trochu horúcej papriky), pridajte korenie, korenie, soľ, cukor a povarte 15–20 minút.
  5. Zostávajúcu cibuľu opražte korením a potom baklažány opečte na zlatohnedú farbu.
  6. Do zmesi paradajok pridajte všetku zeleninu, pridajte jemne nastrúhaný cesnak a varte ďalšie 3-4 minúty. Iba minútu pred koncom nalejeme ocot.
  7. Roztiahli sme sa do predsterilizovaných pohárov a hermeticky sme uzavreli viečka.

Video „Recept na plnené baklažány na zimu“

Z tohto videa sa dozviete, ako uvariť chutné plnené baklažány na zimu.

bez sterilizácie

Vynikajúce modré môžete pripraviť bez sterilizácie. Baklažány sa môžu nakladať a fermentovať, plniť a jednoducho vkladať do vrstiev so zeleninou alebo zeleňou. Výplň môže byť ľubovoľná.

Talianske predjedlo z nakladaného baklažánu:

  • baklažány - 1 kg;
  • strúčiky cesnaku;
  • chilli vločky - 1 polievková lyžica. l.;
  • sušený tymián - 1 lyžička;
  • soľ - 40 g;
  • hroznový ocot - 500 ml;
  • nové korenie - 5hrach;
  • olivový olej - 250 ml.

Postup prípravy:

  1. Lilky sa ošúpajú, nakrájajú na dlhé kúsky, premiešajú sa so soľou a nechajú sa 5 hodín pôsobiť pod váhou.
  2. Vypustite horkú tekutinu, opláchnite, pridajte ocot, premiešajte a nechajte ďalšie 2 hodiny.
  3. Vložte baklažány, cesnak vo vrstvách, posypte tymiánom a korením a kefou naolejujte. A tak vrstvu po vrstve.
  4. Snack pevne nasekajte, zavrite veko a vložte do chladničky na 2 týždne.

BALENÉ

Kysané plnené baklažány sa varia rýchlo a sú veľmi chutné.

S mrkvou

Zložky:

  • baklažány - 1 kg;
  • cesnak - 1 hlava;
  • mrkva - 2 ks;
  • rastlinný olej - 3 lyžice. l.;
  • soľ.

Soľanka: voda - 450 ml, soľ - 10 g, ocot - 10 ml, hrášok čiernej papriky - 3 ks., Bobkový list - 2 ks.

Príprava:

  1. Varte v osolenej vode až do varenia (asi 30 minút). Nechajte hodinu pôsobiť pod tlakom, aby bola horká tekutina v skle.
  2. Mrkva nastrúhajte a dusíme v rastlinnom oleji 10 minút.
  3. Nakrájajte zeleň a rozdrvte cesnak.
  4. Mrkva zmiešajte s bylinkami a cesnakom. Malý cesnak a greeny odložené stranou.
  5. Vytvorte vrecká na baklažánoch a plňte ich mrkvou.
  6. Pripraviť marinádu: prevariť vodu, pridať korenie a ocot, variť 2 minúty.
  7. Plnené modrou pevne zloženou do nádoby, posypeme bylinkami a cesnakom, nalejeme marinádu a necháme pôsobiť pod tlakom 3dňa

S kapustou

Zložky:

  • baklažány - 1,5 kg;
  • kapusta - 400 g;
  • mrkva - 100 g;
  • paprika - 2 ks;
  • cesnak - 2 klinčeky;
  • horúce alebo čierne korenie (podľa chuti).

Solanka: voda - 1,5 l, soľ - 70 g.

baklažány s kapustou sa pripravujú analogicky s plnenou mrkvou. Len namiesto mrkvovej náplne pripravujeme kapustu: kapustu nakrájame na jemno, nasekáme korenie na prúžky, stlačíme cesnak a nastrúhame mrkvu.

Získanú zeleninovú zmes posypte soľou, premiešajte a nechajte pôsobiť 20–30 minút. K chuti pridajte korenie. Plnená zelenina sa naplní soľankou a nechá sa 3 dni.

Užitočné tipy​​

Pri príprave baklažánov je dôležité vziať do úvahy niekoľko bodov:

  • na krájanie a vypchávanie baklažánov je žiaduce používať nože a nádoby z nehrdzavejúcej ocele tak, aby nezčernali;
  • je možné variť s kožou aj bez nej, pri pečení sa baklažány po varení v peci čistia;
  • soľ pomáha zbaviť sa horkosti: zeleninu nakrájame a nasolíme, necháme niekoľko hodín pôsobiť a potom dôkladne opláchneme;
  • Ak plánujete variť celé baklažány, prepichnite ich špáradlom na niekoľkých miestach.