Recepty figový džem pre začiatočníkov a skúsených kuchárov

Figy nemožno označiť za častejšie z našich stolov.Toto ovocie patrí k exotickým, rastie hlavne v Turecku a ázijských krajinách.Naše hostesky dokážu pripraviť neobvyklý figový džem z ovocia iba v období aktívneho dozrievania ovocia - v lete a začiatkom jesene, keď prichádza na domáci trh.

Prípravná fáza

Varenie figového džemu si vyžaduje určitú prípravu.Po prvé, ovocie musí byť starostlivo vybrané.Fermentované figy nie sú vhodné na varenie pochúťok.Takýto dezert môže navyše poškodiť telo.Ak sa všetko urobí správne, výhody figového džemu sú zrejmé: pomáha v boji proti bronchitíde a bolesti v krku.

Video „Fig Jam“

Z tohto videa sa naučíte, ako si pripraviť svoj vlastnýzdravý figový džem.

Kroky za krokom recepty

Skôr ako urobíte chutné a zdravé figové džemy, bude užitočné zoznámiť sa s najobľúbenejšími receptami na varenie.Predstavíme najúspešnejšie možnosti, vďaka ktorým môžete bez problémov variť exotickú figúrkovú pochúťku.

Arménčina

Klasický recept, ktorýhostia v Arménsku sa už dlho aktívne používajú. Ideálne bude pre neho malé ovocie.

Každý obrázok je očistený od chvosta a jemne prepichne kožu na niekoľkých miestach špáradlom.V 2 litroch vody zriedime 15 g kamenca a privaríme do varu. Keď sa voda uvarí a kamenec sa rozpustí, môžete do panvice vložiť figy. Opäť čakáme na varenie, znížime teplotu a bobule necháme vrieť 5 minút.

Teraz môžete vypustiť vodu a dôkladne opláchnuť figy pod tečúcou vodou. Zoberte vodu znova do hrnca - budete potrebovať 1,8 litra a privarte. Naplňte 150 g cukru, premiešajte, kým sa nerozpustí, a figu znova položte. Potom, čo bobule povaria, povarte ich ďalších 5 minút, potom vypusťte a figy opäť umyte.

Pokračujeme v príprave sirupu, pre ktorý je potrebných 800 g granulovaného cukru a 1,6 l vody. Varený sirup zanecháva na miernom ohni a do neho vloží nakrájanú polovicu citróna. Varte 5 minút. Teraz môžete pridať oheň a dať figy.

Znova počkajte, kým sa zmes nevarí, znížte teplotu a varte, kým nebude džem pripravený. Spravidla postačuje 2 hodiny varenia na konkrétne množstvo potravín.

Varený džem nalejeme do sterilizovaných pohárov a uložíme.

S orechmi

Tento dezert sa veľmi podobá mnohým obľúbeným marmeládam. Budete potrebovať:

  • 5 kg fíg;
  • 5 kg cukru;
  • 1 citrón;
  • 700 g lieskových orechov alebo lieskových orechov;
  • 1 liter vody.

Ovocie sa plní cukrom a nechá sa cez noc alebopočas 8 hodín.Potom pridajte vodu a pošlite do ohňa, kým sa cukor úplne nerozpustí.Po uvarení džemu uvarte asi 15 minút a ochladte na izbovú teplotu.Teraz zaspávame orechy a opakujeme postup varenia a chladenia.

Ďalším krokom je pridať plátky citróna, ošúpané a ošúpané.Džem uvarte ďalších 15 minút a nalejte do pohárov.Túto pochúťku je potrebné uchovávať v chladničke, ktorá je uzavretá obvyklými polyetylénovými krytmi.

Pri slivkách

Tu je tón nastavený korením - zloženie receptu zahŕňa klinčeky a škoricu:

]
  • figy, cukor a slivky - každá po 500 g;
  • 1 lyžička.klinčeky;
  • 1 lyžička.mletá škorica;
  • 1 polievková lyžica.l.Gelfix s pektínom;
  • 1 vápno (môže byť nahradené citrónom alebo pomarančom).

Slivky nakrájajte na polovicu, odstráňte kosti, odrežte figy na 4 kusy a z nej odstráňte chvosty.Vyberte kôru z citrusov a stlačte ju.Nalejte 50 ml vody do panvice, rozložte pripravené ovocie a pridajte kôru.

Zmes varte na miernom ohni až do čiastočného varu.Keď sa zmení konzistencia budúceho džemu, môžete pridať citrusovú šťavu a želatínovú zmes.

Nechajte variť, pridajte cukor a varte ďalších 40 minút. Hotový dezert položte do pohárov a korku.Uložte ho na chladnom mieste.

S citrónmi

Na tento recept budete potrebovať:

  • 1 kg fígjahody;
  • 2 citróny;
  • 0,6 kg granulovaného cukru;
  • 4 karafiátové dáždniky;
  • 2 lyžičky.balzamový ocot;
  • 84) 100 ml vody.

Každý plod je očistený od chvostov a narezaný priečne na základni. Na akékoľvek 4 figy dáme karafiátové dáždniky. Opatrne umyte citróny a nakrájajte na priesvitné tenké plátky. Naplňte panvicu vodou, citrónovou šťavou a octom. Zložený cukor, rozložte plátky citróna. Sirup varte asi 10 minút a penu pravidelne odstraňujte.

Vo vriacom sirupe položte figy a varte 3 minúty. Teraz môžete uviaznutý papier odstrániť z horúčavy, nechajte ho vylúhovať 3 hodiny. Tento postup by sa mal opakovať dvakrát, potom sa môže liečivo naliať do pohárov.

S pomarančmi

S mojimi 1 kg fíg ich vysušte a bobule nakrájajte na štvrtiny. Ovocie posúvame na panvicu, pridáme 650 g granulovaného cukru, 1 štipku škorice, šťavy a kôry z 1 pomaranča. Všetko premiešajte, prikryte čistou utierkou a nechajte niekoľko hodín.

Teraz zapálte zmes, nechajte variť a varte asi pol hodiny. To je všetko, jam z pomaranča a figy je pripravený! Únik na banky a korok.